Rasa ta wyhodowana została w Stanach Zjednoczonych. Powstała w wyniku szeregu krzyżowań pomiędzy królikami nowozelandzkimi, rosyjskimi gronostajowymi oraz szynszylami. W efekcie uzyskano rasę o wielu wybitnych zaletach, satysfakcjonujących nawet wybrednego hodowcę. Króliki te charakteryzują się niewielkimi wymogami paszowymi oraz dobrymi przyrostami wagowymi. Mają doskonale wykształcone umięśnienie, a ich przeciętna waga wynosi ok. 4,5 kg. Mięso odznacza się szczególnymi walorami smakowymi, jakość skór jest bardzo dobra. Cechują się krępą budową ciała i śnieżnobiałą barwą futerka; jedynie uszy, stopy, ogon są ciemne. Dojrzałość płciową osiągają w wieku 4,5-5 miesięcy. Są niezwykle płodne i plenne. W jednym miocie można uzyskać nawet 10-11 młodych. Przy właściwym doborze od jednej samicy odchowujemy około 35 królików rocznie. Rasa ta nadaje się do produkcji brojlerów króliczych.